İngiliz Dili ve Edebiyatı

 

Bölüm Hakkında

 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, 2010 yılından bu yana, bir yıllık hazırlık sınıfı, dört yıllık Lisans programı, iki yıllık Yüksek Lisans programı ve dört yıllık Doktora programında, İngiliz dili, İngiliz, Amerikan ve dünya edebiyatı ve kültürü konularında tam zamanlı, kapsamlı, geniş yelpazeli ve disiplinlerarası bir eğitim sunmaktadır.

 

Bölümümüzden mezun olan uzmanların, ilköğretimden yükseköğretim kurumlarına kadar tüm eğitim kurumlarında, hükümet kurumlarında, bilimsel araştırma kurumlarında, kültürel kuruluşlarda, yayınevlerinde ve çeşitli özel kuruluşlarda uzmanlık gibi alanlarda iş bulabilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz.

 

Lisans ve lisansüstü eğitimlerimizde, öğrencilerin edebiyat ve edebiyat çalışmaları, dilbilim, felsefe, mitoloji gibi alanlarda genel ve kıymetli bilgilere sahip olmalarını sağlamak amacıyla sadece İngiliz filolojisinden değil, farklı alanlardaki zorunlu ve seçmeli dersleri içeren bir müfredat sunuyoruz.

 

Öğretim elemanlarımız arasında 3 profesör, 2 doçent, 1 yardımcı doçent, 4 öğretim görevlisi ve 3 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bunlar arasında, Prof. Dr. Hasan Boynukara modern İngiliz edebiyatına, Prof. Dr. Tatiana Golban karşılaştırmalı edebiyat ve drama çalışmalarına, Prof. Dr. Petru Golban on dokuzuncu ve yirminci yüzyıl İngiliz edebiyatına, aynı zamanda edebi teori ve eleştiriye, Doç. Dr. Cansu Özge Özmen Amerikan edebiyatı ve kültürüne, Doç. Dr. Buğra Zengin İngiliz dilinde eğitime, Dr. Öğr. Gör. Fulya Kincal İngiliz edebiyatı ve cinsiyet çalışmalarına, Öğr. Gör. Dr. Tuğçe Bıçakçı Syed kurgu, şiir çalışmaları ve İngiliz edebiyatına, araştırma görevlilerimiz Derya Benli ve Özge Karip Seyrek İngiliz edebiyatı ve modern edebiyata, ve son olarak da Dr. Ulaş Özgün Ortaçağ, erken modern edebiyat ve drama çalışmalarına odaklanmaktadır.

 

Öğretim faaliyetlerinin yanı sıra, öğretim elemanlarımız uluslararası bilimsel konferanslara katılır. Çeşitli uluslararası dergilerde makaleler yazar ve İngiltere, ABD, Kanada ve Almanya gibi ülkelerin prestijli yayınevlerinde çeşitli bilimsel kitaplar ve monografik çalışmalar yayınlar.

 

İngilizce çalışmaları alanındaki en son teorik ve metodolojik gelişmeleri görsel-işitsel ve bilgisayar tabanlı cihazlar aracılığıyla uygulayan öğretim görevlilerimiz, sınıflarında İngiliz edebiyatının belli başlı dönemleri, akımları, trendleri ve türleri ile Avrupa ve dünya edebiyatının gelişimi, çağdaş akımlar, edebiyat kuramı ve eleştirisi ekolleri, karşılaştırmalı edebiyat, dilbilim, metin ve söylem analizi, çeviri çalışmaları vb. gibi edebi açıdan uygulama ve eleştirel düşünmeyi içeren geniş bir materyali işler.

 

İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümümüz, öğrencilerimize edebiyatı akademik bir perspektiften anlama ve değerlendirme yeteneği kazandırmak amacıyla teorik bilgi, analitik ve yaratıcı beceriler sağlamayı hedeflemektedir. Bu amaçla, öğrencilerimiz edebi metinler ve edebi eleştiri metinlerini okuyarak edebi türleri, bu türlerin özelliklerini, kurallarını, edebi hareketleri ve trendleri, önemli yazarları ve bu yazarların en önemli eserlerini inceler; farklı dönemler arasındaki edebi etkileşimi karşılaştırır, bu dönemler arasındaki devamlılığı post-modern edebiyata kadar öğrenir.

 

Bu bağlamda, ana odağımız yazar ve eserdir. Bu odak, edebi eserlerin metin analizi açısından incelenmesi ve değerlendirilmesi sürecinde edebi teori ve kavramların kullanımının yanı sıra kültür, felsefe, etik ve cinsiyet gibi konular açısından bu eserlerin dönemini nasıl yansıttığının incelenmesini içerir. Ayrıca bu odak ulusal zihniyeti ve kültürel kimliği açığa çıkaran bu metinleri metinlerarası ve kültürlerarası okumayı da kapsar.

 

Bölümümüz, öğrencilerin edebi eserlere olan ilgilerini artırır, edebiyat ve sanata modern bir bakış açısı kazandırır ve edebi ve kültürel çalışmalar alanındaki en güncel teorik ve eleştirel gelişmeleri kazandırır.

 

Ayrıca, müfredatımızın öğrencilerin eleştirel ve karşılaştırmalı becerilerini geliştirme yanında kendilerini yabancı bir dil kullanarak sözlü ve yazılı olarak ifade becerilerini geliştirme amacı da vardır. Öğrencilerimiz ikinci bir yabancı dil (Fransızca, Almanca, İspanyolca veya Japonca) öğrenir ve seçmeli ders olarak bir üçüncü dil öğrenmeye ciddi olarak teşvik edilir. Ayrıca, bölüm olarak Erasmus Programına katılmayı ve farklı kulüplere üye olmayı da teşvik ederiz. Erasmus ortaklarımız arasında İspanya, Portekiz, Polonya, Macaristan, Romanya, Litvanya ve diğer ülkelerden seçkin üniversiteler bulunmaktadır.

 

İş imkanları açısından, mezunlarımız yurtiçi ve yurtdışında devlet ve özel eğitim kurumlarına, araştırma merkezlerine, kamu ve özel sektörde çeşitli uzman pozisyonlarına başvurabilirler.

 

2010 yılında kuruluşundan bu yana, bölümümüz binlerce lisans ve yüksek lisans mezunu yetiştirdi. Şu anda bölümümüze 378 lisans öğrencisi, 49 yüksek lisans öğrencisi ve 5 doktora öğrencisi kayıtlıdır.

 

Her yıl yeni öğrencilerin akademik ailemize katılmasını bekliyoruz ve bu nedenle, üniversitemize ve bölümümüze başvurmanızdan memnuniyet duyarız.

 

Misyon ve Vizyon

İngiliz dili, kültürü, düşüncesi ve edebiyatı alanında çağdaş bilimler arası çalışmalardan beslenerek, öteki kültür ve bilimlerle iletişime açık, bilimsel ve eleştirel yaklaşımlarla düşünen,  ülke sorunlarına duyarlı, ulusal değerleri özümsemiş, evrensel törel değerleri benimsemiş, yaratıcı, hoşgörülü, yeniliklere açık, araştırma ve sorun çözme yeteneği gelişmiş, ülkemizin kültür, edebiyat ve sanat yaşamına artı değer katabilecek gerekli bilgilerle donatılmış çok dilli evrensel bireyler yetiştirmek bölümümüzün görevidir.

 

Bölümümüz,  bilim yarışında en önlerde olmak, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın bir yere ulaşmak ereğiyle gerekli her türlü çaba ve işbirliği çalışmalarını yapmak üzere izlenceler geliştirmektedir.

 

 

Prof. Dr. Petru Golban,

Bölüm Başkanı